• ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.30 - 21.00 | Τηλ. 2106200708 | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aποτρίχωση γυναίκα

Laser Αλεξανδρίτη

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την ψυχολογία μας και την κοινωνική μας ζωή. Η αντιαισθητική εμφάνιση των τριχών, το κόστος και ο χρόνος που δαπανούμε για την αφαίρεσή τους, αλλά και άλλα συναφή προβλήματα όπως θυλακίτιδα και σπυράκια, μας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά μας.
Η αποτρίχωση με ξυράφι, κερί, με κρέμες και αποτριχωτικές μηχανές ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αφού η αποτρίχωση με Laser αφενός μπορεί να δώσει οριστική απάντηση στο πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και αφετέρου αποτελεί τη μόνη ιατρικώς ενδεδειγμένη λύση για τη θυλακίτιδα.

medpoint κέντρο δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής, Κηφισιά

1. Τί είναι το laser αποτρίχωσης;
Το laser είναι μια συσκευή που εκπέμπει μια πολύ ισχυρή ακτίνα φωτός, η οποία, ανάλογα με το μήκος κύματός της (δηλαδή το «χρώμα» της), απορροφάται από συγκεκριμένους «στόχους» μέσα στο σώμα, όπως π.χ. από τη μελανίνη της τρίχας, με αποτέλεσμα την καταστροφή του θυλάκου της τρίχας, ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί ξανά. Το κλειδί για την επιτυχημένη θεραπεία είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο χρώμα του δέρματος και το χρώμα των τριχών, ώστε όλη η ενέργεια να απορροφάται από την τρίχα.

2. Tο Laser αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλους τους τύπους δέρματος / τρίχας;
Η ιδανικότερη περίπτωση είναι το ανοικτό, λευκό δέρμα με σκούρες μαύρες τρίχες, διότι η μεγαλύτερη ποσότητα της ενέργειας του laser απορροφάται από τη σκούρα τρίχα, ενώ το λευκό δέρμα απορροφά ελάχιστη ποσότητα ενέργειας. Χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Άτομα με σκούρα επιδερμίδα μπορούν να κάνουν laser αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο σύντομα ορατά, περισσότερες συνεδρίες είναι απαραίτητες και απαιτείται σαφώς μεγάλη εμπειρία από τον χειριστή επειδή η σκούρα επιδερμίδα απορροφά μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Το ίδιο ισχύει για το μαυρισμένο από τον ήλιο δέρμα. Ενδέχεται άτομα με πολύ σκούρα επιδερμίδα να μην είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να κάνουν laser. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγεται η αποτρίχωση με Laser αν το δέρμα είναι ήδη μαυρισμένο.
Οι τρίχες με σκούρο χρώμα απορροφούν περισσότερη ενέργεια και εξαφανίζονται ταχύτερα. Οι πολύ σκούρες τρίχες έχουν την καλύτερη αντίδραση στο laser. Στις πιο ανοιχτόχρωμες τρίχες είναι πιο δύσκολη η θεραπεία τους, χρειάζονται πολλές συνεδρίες και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα προβλέψιμα. Οι ξανθές και οι κόκκινες τρίχες απορροφούν την ενέργεια λιγότερο από τις σκουρόχρωμες τρίχες. Στις πολύ ξανθές και λευκές τρίχες το laser δεν αποτελεί λύση διότι δεν απορροφούν την ενέργεια του laser.

3. Σε ποια σημεία μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία;
Η αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί ακίνδυνα σε όλα τα σημεία του σώματος ή του προσώπου, όπως παρειές, άνω χείλος, πηγούνι, λαιμό, μασχάλες, χέρια, πόδια, μπικίνι, πλάτη, κοιλιά αλλά και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως στήθος, θηλές, αυτιά και μύτη.

4. Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;
Ο αριθμός των συνεδριών αποτρίχωσης που θα απαιτηθεί για να επιτευχθούν μακροχρόνια ριζικά αποτελέσματα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο φωτότυπος του δέρματος, η σκληρότητα και το χρώμα των τριχών, η περιοχή του σώματος και τυχόν ορμονικές διαταραχές (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες). Η ζωή της τρίχας παρουσιάζει κυκλικότητα. Οι τρίχες δηλαδή περνούν από μία φάση ανάπτυξης, την αναγενή φάση, μετά σταθεροποιούνται (καταγενής φάση) και στο τέλος μπαίνουν σε μία φάση «μαρασμού» (τελογενής φάση). Μόνον όσες τρίχες βρίσκονται στην αναγενή φάση, δηλαδή την φάση ανάπτυξης είναι ευαίσθητες στην ενέργεια του laser και καταστρέφονται μόνιμα, ενώ οι υπόλοιπες πέφτουν μεν, αλλά ξαναβγαίνουν μετά από ορισμένο καιρό. Για το λόγο αυτό απαιτούνται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες, μέχρι να πετύχουμε όλες τις τρίχες στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους. Μετά από κάθε θεραπεία, οι τρίχες που παραμένουν είναι λεπτότερες, πιο αδύνατες, πιο αραίες και μεγαλώνουν με πιο αργό ρυθμό.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το laser αποτρίχωσης αποτελεί απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία απαιτεί ιατρικό έλεγχο και μεγάλη εμπειρία από τον χειριστή του μηχανήματος laser.

5. Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;
Μελέτες έχουν δείξει ότι επιτυγχάνεται μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας μετά από κάθε θεραπεία και το FDA έχει εγκρίνει συγκεκριμένους τύπους laser για την μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας. Τα αποτελέσματα του laser είναι αθροιστικά δηλαδή όσο περισσότερες είναι οι συνεδρίες τόσο μονιμότερα είναι τα αποτελέσματα. Δεν μπορεί όμως να προβλεφθεί πόσες θεραπείες ακριβώς θα χρειαστεί κάποιος, διότι επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, τα αποτελέσματα θα διαφέρουν ακόμα και με τα καλύτερα laser.

6. Τι θα κοστίσει το laser;
Το κόστος της κάθε συνεδρίας αποτρίχωσης εξαρτάται από την επιφάνεια της περιοχής που θα γίνει η θεραπεία. Ο υπολογισμός του κόστους γίνεται ανά συνεδρία.
Σε κάθε περίπτωση, η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη αποτελεί μακροπρόθεσμα οικονομικότερη σε κόστος και χρόνο λύση από όλες τις άλλες συμβατικές μεθόδους αποτρίχωσης, καθώς έχει μόνιμα αποτελέσματα, σε αντίθεση με τις συμβατικές που πρέπει να επαναλαμβάνονται εφ’ όρου ζωής. Αισθητικά δε, θα είστε περιποιημένες συνέχεια και δε θα είστε αναγκασμένες να περιορίζετε τις δραστηριότητές σας, ανάλογα με το αν έχετε τριχοφυϊα ή όχι.

7. Πολωμένο φώς και Laser αποτρίχωσης
Τα μηχανήματα φωτόλυσης, IPL, μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην αποτρίχωση. Αλλά αυτά τα μηχανήματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως laser αλλά ως ισοδύναμα – “laser equivalents”, χρησιμοποιώντας την ίδια αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης – (selective photo thermolysis) για να επιτύχουν την αποτρίχωση αν και όχι με την ίδια αποτελεσματικότητα.

8. Επιλογή κέντρου / ιατρού με ποιό κριτήριο;
Επειδή η αποτρίχωση με laser αποτελεί μία κατά βάση ιατρική πράξη, σημαντικό ρόλο παίζουν οι εξής παράμετροι στην επιλογή του ιατρικού κέντρου:
• Ιατρική παρακολούθηση από εξειδικευμένους γιατρούς
• Τύπος και προέλευση μηχανήματος Laser
• Επαγγελματική και συστηματική συντήρηση των μηχανημάτων
• Σχολαστική τήρηση των κανόνων Υγιεινής
• Εμπειρία και Εκπαίδευση Χειριστή
• Σχολαστικότητα Χειριστή
ενώ σημαντικό ρόλο παίζει βεβαίως και
• Το αποδεκτό κόστος

9. Τι πρέπει να προσέξω πριν τη θεραπεία;
Πριν από την πρώτη εφαρμογή laser αποτρίχωσης προηγείται υποχρεωτικά ενημέρωση και συζήτηση με τον Ιατρό, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθεί το απαραίτητο ιατρικό ιστορικό και θα σας δοθούν συστάσεις και οδηγίες.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας πρέπει απαρέγκλιτα να φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά που θα σας δοθούν.

10. Τι πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία;
Αμέσως μετά τη θεραπεία μπορεί να εμφανιστεί ήπια ερυθρότητα με ελαφρό οίδημα που όμως υποχωρούν γρήγορα. Συνήθως μετά τη θεραπεία τοποθετείται μια ειδική καταπραϋντική κρέμα για τη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού.
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο (συνιστάται η χρήση αντιηλιακού) και σε πηγές έντονης θερμότητας τις πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία.